Partnerët tanë

Kryenegociatori i Shqipërisë në Bashkimin Evropian, Ambasadori Zef Mazi, u është drejtuar stafeve të Njësive të Integrimit: “Nëse i gjithë vendi do të punojë në harmoni dhe me një koordinim të mirë dhe në mënyrë strategjike së bashku, jam i sigurt që do të bëjmë progres. Evropa është këtu dhe ne do të shkojmë drejt tyre. Sa më shpejt, aq më mirë!”

Ambasadori i BE në Shqipëri, Z. Luigi Soreca dhe Kryenegociatori i Shqipërisë në BE, Ambasadori Zef Mazi, takim online me stafet e 61 bashkive të Shqipërisë. Soreca: “70 përqind e legjislacionit të Bashkimit Evropian, që është tejet i ngarkuar, sa i përket numrit të ligjeve dhe rregulloreve, duhet që të zbatohet nga qeverisja lokale. Kështu që, dy vitet e ardhshme të mandatit tim, do t’ia kushtoj ndihmës dhe mbështetjes për Z.

Sot Bashkia e Tiranës është një ndër bashkitë më aktive në rajon për aplikimin e projekteve në të gjitha thirrjet ku mund të aplikojë Shqipëria. Bashkia Tiranë ka aplikuar në 5 vitet e fundit në 64 projekte në shumë prej programeve të financimit të BE-së, duke fituar 12 projekte (me një shkallë suksesi prej gati 20%) me vlerë totale prej afro 3.3 milionë euro.

Dua të falënderoj Ambasadorin Soreca dhe të gjitha strukturat mbështetëse të BE, edhe ne jemi përpjekur të bëjmë maksimumin për të qenë sa më pranë njerëzve. Sidomos gjatë kësaj situate të vështirë pandemie, i kemi mbështetur me gjithçka që u nevojitet, duke filluar që nga ushqimet dhe gjërat bazike tek më të varfërit në komunitetin tonë

Intervistë me Karoline Edtstadler, Ministre Federale për Bashkimin Evropian, mbi fillimin e negociatave të pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut

Këshilli tani ka vendosur njëzëri të hapë negociatat me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Disa muaj më parë, kishte ende një veto nga disa vende. Cila mendoni se është arsyeja që tani të gjitha vendet anëtare të BE janë në favor të hapjes së negociatave? Çfarë kontribuoi në këtë ndryshim të humorit?

Komiteti i Rajoneve është në favor të nisjes së negociatave të anëtarësimit për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut BRUKSEL – Në 14 nëntor 2019, zgjerimi ishte në qendër të debatit të Komisionit për Nënshtetësinë, Qeverisjen, Çështjet Institucionale dhe Marrëdhëniet me Jashtë të Komitetit të Rajoneve. Ish Guvernatori i Salsburgut, Franz Schausberger, pjesëtar i Komitetit të Rajoneve të Salsburgut theksoi në kontributin e tij për këtë debat, se aktualisht ka një zhgënjim të madh në vendet që presin zgjerimin, për shkak se Këshilli nuk ndoqi rekomandimin e Komisionit Evropian, për të hapur negociatat e pranimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë.
Deri më sot, Qendra e Informacionit të Drejtpërdrejtë Europe Direct Puglia, ku unë punoj, ka qenë gjithmonë anëtare e Rrjetit Zyrtar të Informacionit të BE-së (2005-2008; 2009-2012; 2013-2017; 2018-2020) dhe ka qenë aktive që nga viti 2005, i zbauar/ marrë përsipër nga Universiteti i Barit - Departamenti i Shkencave Politike.

Faqet